Svi recepti

Uskršnja pogača

Sastojci: 780g brašna 150g Sunoko šećera 2 kockice pivskog kvasca 1 kesica praška za pecivo 1/2 kašičice šafrana 2 kašike susama 3 jaja rendana kora od limuna

Priprema:
Kvasac sjediniti sa dve kašike brašna i kašikom Sunoko šećera, dodati malo mlake vode da bude gusto i ostaviti na toplom mestu. U većoj posudi umutiti tri žumanca i Sunoko šećer, dodati šafran, rastopljen maslac, kvasac, šolju mlake vode, a zatim postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mešajući sve vreme. Testo treba da postane glatko i elastično. Po potrebi, dodati još malo vode. Na kraju narendati koru limuna. Kad se testo odvoji od posude, ostaviti sat vremena da naraste do duple količine. Testo izručiti na površinu posutu brašnom i presaviti ga nekoliko puta. Rernu zagrejati na 100 stepeni. Napraviti sneg od dva belanca pa ih umešti u susam. Od testa razviti tri valjka, premazati ih sa malo otopljenog maslaca, a onda ispleti pletenicu i saviti je uz ivicu okrugle tepsije. Ostaviti da naraste prekrivena vlažnom krpom. Premazati dva puta susamom. Peći 10 minuta na 150 stepeni, a zatim povećati temperaturu na 170 stepeni i peći još 15-20 minuta.