Svi recepti

Uzička baklava

Sastojci:

12 jaja

12 kašika Sunoko šećera

6 kašika brašna

9 kašika griza

1 limun – narendana kora i sok

12 kašika mlevenih oraha

200g suvog grožđa

50g rendane čokolade

800g Sunoko šećera

2dl vode

1 kesica vanil-šećera

Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti čvrst sneg od belanaca i 12 kašika Sunoko šećera, a zatim dodavati žumanca i mutiti još malo. U to dodati 6 kašika griza, 6 kašika brašna i narenadnu koru od limuna. Sve dobro izmešati. Dobijenu smesu podeliti na dva dela. U prvi deo dodati preostale tri kašike griza, a u drugi deo mlevene orahe i čokoladu. Podmazati pleh pa u njega prvo sipati smesu sa orasima, preko toga posuti suvo grožđe i na grožđe sipati drugu smesu sa grizom. Peći kolač dok ne dobije zlatnu boju. Pečenu baklavu malo ohalditi i iseći na kocke, a zatim dodati sirup. Pripremiti sirup: ušpinovati 800g Sunoko šećera sa 2dl vode i dodati vanil-šećer i sok od jednog limuna. Gotovim sirupom preliti baklavu, a kad dobro upije poslužiti.