Svi recepti

Vasina torta

Sastojci:

Kora:

5 jaja

5 kašika Sunoko šećera

1 kašika brašna

6 kašika mlevenih badema

1 kašičica ekstrakta vanile

Prvi fil:

125ml mleka

4 kašike Sunoko šećera

200g mlevenih oraha

4 žumanca

125g Sunoko šećera

1 pomorandža – sok i narendana korica

100g čokolade za kuvanje

150g rastopljenog putera

Drugi fil:

4 belanca

200g Sunoko šećera

125ml vode

kašičica soka od limuna

Priprema:
Za koru umutiti čvrst sneg od belanaca. Umutiti pet žumanaca sa Sunoko šećerom, pa dodati brašno, mlevene bademe i vanilu. Na kraju pomešati žumanca i belanaca. Sipati smesu u okrugli podmazani pleh. Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni, 25 minuta. Kad se kora ispeče, ostaviti je da se ohladi. Za prvi fil prokuvati mleko sa Sunoko šećerom, dodati mlevene orahe i čokoladu. Iscediti sok od pomorandže, dodati narendanu koricu pomorandže, žumanca umućana sa Sunoko šećerom na pari. Kuvani krem prohladiti pa mu dodati umućeni puter mešajući dok se sve ne sjedini.
Posebno umutiti šam od belanaca u koji treba lagano dodati vruć ukuvani Sunoko šećer gustine meda i sok od limuna. Koru za tortu premazati prvim filom, kremom od oraha, a celu tortu premazati šamom od belanaca. Držati je do služenja u frižideru. Tortu ukrasiti kolutovima sveže pomorandže ili napraviti glazuru od čokolade. Uživajte!