Svi recepti

Vatruška

Sastojci: 550g brašna 4 žumanca 180g maslaca 280g Sunoko šećera 500g neslanog sitnog sira 100g suvog grožđa kašika ruma 3 jaja 2 kašičice rendane kore limuna Sunoko šećer u prahu

Priprema:
Od 500g brašna, četiri kašike Sunoko šećera, prstohvata soli, 80g rastopljenog maslaca i četiri žuman-aca brzo umesiti testo, dodavajući postepeno 8-10 kašika vode. Ostaviti dvadesetak minuta u frižide-ru.
Dasku posuti brašnom pa oklagijom i tanko razvući testo (3 mm). Vaditi kolutove čašom i testom ob-ložiti podmazane kalupe za pogačice. Napraviti fil od suvog grožđa (100g) oprati i preliti kašikom ru-ma. Neslani sir (500g) umutiti mikserom i dodavati jedno po jedno jaje stalno muteći smesu. Umešati 100g Sunoko šećera, koru od limuna, 100g istopljenog maslaca, 50g brašna i prstohvat soli. Sve dobro umutiti da nema grudvica. Dodati 100g oceđenog suvog grožđa koje je stajalo u rumu. Izmešati kašikom i napuniti testo u modlama. Peći na 200 stepeni oko 25 minuta, dok vatruški ne porumene. Pečene korpice po ukusu posuti Sunoko šećerom u prahu.