Svi recepti

Žerbo sa makom

Kore:

250 g omekšalog margarina

500 g brašna

1/2 kockice kvasca

100 ml mlake vode

3 kašike Sunoko šećera

2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

Nadev:

300 g maka

400 g marmelade od kajsije

Preliv za nadev:

100 ml vode

100 g Sunoko šećera
1 vanilin šećer

Glazura:

100 g tamne čokolade
50 g margarina

 

Kore: U šolju sipati 100ml mlake vode. U vodu izmrviti ½ kockice kvasca, dodati 1 kašiku Sunoko šećera i sačekati da kvasac naraste.

U zasebnoj posudi pomešati 500 g brašna sa ½ kašičice soli i 2 kašičice praška za pecivo i dodati 250 g omekšalog margarina. Prvo izgnječiti, a potom istrljati među dlanovima brašno i margarin da se dobiju fine mrvice. U sredini napraviti udubljenje, pa dodati nadošli kvasac i preostale 2 kašike Sunoko šećera. Umesiti glatko, lepo, elastično testo, zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti na toplom mestu 40 min.

Preliv za nadev: Prokuvati 100 ml vode, 100 g Sunoko šećera i 1 vanilin šećer nekoliko minuta, da se dobije sirup. Podeliti u dve jednake šoljice i ohladiti da bude mlako.

Slaganje kolača: Odstajalo testo podeliti na tri jednaka dela pa oklagijom razvijati kore veličine tepsije u kojoj će se peći kolač.Razviti prvu koru, preneti je u namazanu i nabrašnavljenu tepsiju, premazati polovinom marmelade (200 g), ravnomerno posuti polovinom maka (150 g) i ravnomerno poprskati polovinom napravljenog preliva. Isto ponoviti za drugu koru, pa odgore staviti treću koru. Ovako složen kolač ostaviti da odstoji na toplom mestu oko 40 min.

Kolač, do dna tepsije, izbosti čačkalicom na više mesta, pa ga staviti u rernu zagrejanu na 200°C i odmah smanjiti temperaturu na 180°C.

Peći 15-20 min. (u zavisnosti od rerne), zatim isključiti rernu i, neotvarajući je, ostaviti kolač unutra još 10 min. Nakon toga, kolač izvaditi iz rerne i staviti ga, zajedno sa tepsijom, na rešetku da se hladi.

Glazura: Otopiti 100 g čokolade na pari, dodati 50 g margarina, preliti kolač i iseći na kocke i poslužiti.