CEO MK Group /

Miodrag Kostić

miodrag-kostic

Miodrag Kostić je predsednik MK Group, vodeće kompanije u Srbiji i regionu, čije su ključne oblasti poslovanja agrar, turizam i bankarstvo. Počeci karijere Miodraga Kostića i poslovnog sistema MK Group vezuju se za 1983. godinu kada je osnovao kompaniju MK Commerce, jednu od prvih privatnih kompanija na teritoriji Vojvodine koja se bavila proizvodnjom i izvozom ratarskih kultura iz Srbije. Od tada, razvoj buduće kompanije išao je isključivo uzlaznom putanjom. Sa 37 godina iskustva u privatnom preduzetništvu, Kostić je jedan od najuspešnijih poslovnih ljudi, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Viziju poslovnog razvoja bazirao je na ulaganju u oblasti u kojima poseduje najviše znanja i iskustva, kao i ulaganju u ljudski potencijal svih svojih kompanija članica.

 

Sa iskustvom i znanjem koje poseduje, Miodrag Kostić je vrlo rano prepoznao potencijal šećerne industrije, koji ga dovodi do toga da 2002. svoje poslovanje proširi na ovu oblast. Kompanija Sunoko, koja danas predstavlja najvećeg domaćeg proizvođača i izvoznika šećera, postaje 2005. godine deo poslovnog sistema MK Group. Danas, sistem poseduje 3 šećerane, više od 10 poljoprivrednih preduzeća, trgovinske i skladišne komplekse koji su uspešno restrukturirani i objedinjeni u moderne i visoko profitabilne srpske kompanije orjentisane ka izvozu. Sunoko je u Srbiji najveći domaći proizvođač i izvoznik šećera, dok se u Evropi pozicionirao kao jedan od najefikasnijih upravo zbog svoje blizine snabdevačima šećerne repe ali i svoje optimalne infrastrukture za transport robe. Poseduje više od polovine proizvodnog i skladišnog kapaciteta zemlje i čini više od 70% njene ukupne proizvodnje šećera. Svoj poslovni uspeh i rast zasniva na proizvodnji usaglašenoj sa potrebama i očekivanjima domaćih i inostranih potrošača, ali i zahtevima visokih standarda koji se odnose na kvalitet i bezbednost proizvoda. Na svim tržištima na kojima plasira svoje proizvode teži da postane sinonim za kvalitet, bezbednost, higijensku ispravnost proizvoda i Halal status proizvoda.

 

Pored kompanije Sunoko, krajem 2011. godine deo MK Group postaje i srpski lider u mesnoj industriji – kompanija Carnex iz Vrbasa, koja svoje proizvode izvozi u preko 15 zemalja. Poljoprivreda ostaje ključna oblast poslovanja čitave MK Group. Ipak, prateći trendove i želeći dodatno da razvija oblasti u kojima poseduje veliko znanje i iskustvo, Miodrag Kostić je tokom 35 godina uspešne karijere, svoja poslovanja proširio i na oblasti turizma – MK Mountain Resort koja u svom sastavu poseduje Grand Hotel & Spa **** na Kopaoniku vodeći je hotelski kompleks na poznatoj srpskoj planini. Istovremeno, osnivanjem kompanije Istrian hotels d.o.o. MK Group postaje bogatija za Hotel Kempinski Palace u Portorožu, manjinsko vlasništvo u HTP Budvanska Rivijera u Crnoj Gori, a uspostavljena je i saradnja sa lancem hotela Sheraton, čije je otvaranje u Srbiji bilo tokom marta 2018. Član ove kompanije je i luksuzni hotelski kompleks „Skiper Resort“ u Istri koji je ušao u sastav Istrian hotels-a 2017. godine. Danas MK Group na čijem je čelu Miodrag Kostić uspešno posluje i u oblasti bankarstva. Od 2014. godine, od manjinskog postaje prvo većinski a potom i stopostotni vlasnik AIK Banke, a junu 2019. AIK Banka je u preuzela vlasništvo nad Gorenjskom bankom.

 

Kroz decenije rada, Miodrag Kostić je uvek insistirao da poslovni uspeh mora da bude podržan društveno korisnim akcijama, kojima se pomaže sredina u kojoj njegove kompanije i zaposleni rade i žive. Kompanija MK Group kontinuirano pomaže SOS Dečije selo u Kraljevu i brojne druge institucije i projekte koji imaju za cilj pomoć deci i ispunjavanje njihovih životnih potreba. U leto 2013. godine, Miodrag Kostić je svoju porodičnu kuću u Novom Sadu opredelio za trajno korišćenje deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima, kao zadužbinu porodice Kostić pri „Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine“.

 

Njegovo znanje, uspeh i istrajnost krunisani su brojnim priznanjima kao što su „Poslovni čovek godine”, „Najuspešniji čovek Vojvodine”, „Najuspešniji privrednik”, „Najbolji menadžer Jugoistočne Evrope 2011”, zatim nagrada „Zlatni dinar cara Dušana – kompanija decenije”, „Beogradski pobednik”, „Biznis partner godine” i drugih. Kompanija na čijem je čelu je u više navrata proglašavana najuspešnijom kompanijom u Srbiji i regionu.

Miodrag Kostić
MK Group
CEO